top of page

Βαδίζοντας πάνω στις Νότες







Παράγεις ένα ρυθμό στο διάβα σου. Αναρωτήθηκες ποτέ αν αυτός ο ρυθμός είναι μελωδία ή φασαρία; Ξέρεις τί ήχο έχει η ζωή σου;


Υπάρχουν ήχοι που δε γίνονται αντιληπτοί από το ανθρώπινο αυτί και ονομάζονται υπέρηχοι και υπόηχοι.

Υπάρχουν ήχοι που είναι ευχάριστοι και ήχοι που ενοχλούν. Τους ενοχλητικούς και πολλές φορές ανθυγιεινούς ήχους τους χαρακτηρίζουμε, θορύβους.


Δεν προκαλούν όλοι οι ήχοι τα ίδια συναισθήματα στους ανθρώπους. Όπως δεν δημιουργούν και όλοι οι άνθρωποι τους ίδιους ήχους.

Ο ήχος δημιουργείται γύρω από κάθε σώμα, όταν αυτό εκτελεί μια ταλάντωση.

Ένα ηχητικό κύμα χαρακτηρίζεται από φυσικές ιδιότητες όπως: συχνότητα (πόσο συχνά κάνω κάτι), περίοδος (κάθε πότε; Μετά από τι), μήκος κύματος (τι διάρκεια έχει αυτό που κάνω), πλάτοςταλάντωσης (μέχρι που μπορεί να σε φτάσει αυτή η κίνηση), χρόνος (πόσο διαρκεί η κάθε σου κίνηση) και κυματομορφή (τι μορφή έχει).


Από αυτές τις ιδιότητες πηγάζουν τέσσερα χαρακτηριστικά και είναι τα εξής: ύψος (τι ρυθμό έχει η κίνηση σου;), ένταση (πόσο πολύ θέλεις αυτό που κάνεις;), διάρκεια (πόσο κρατάει η μελωδία σου) και χροιά (τι χρώμα ή χρώματα δημιουργεί ή ακόμη τι συναισθήματα γεννά σε σένα και τους άλλους, αυτό που κάνεις, που λες, που πράττεις) .


Η συχνότητα εκφράζει την ταχύτητα ταλάντωσης και μετράται σε κύκλους ανά δευτερόλεπτο (Hertz, Hz). Γρηγορότερες ταλαντώσεις επιφέρουν υψηλότερους - οξύτερους - ήχους, ενώ βραδύτερες ταλαντώσεις επιφέρουν χαμηλότερους - βαρύτερους - ήχους. Ο μουσικά εξειδικευμένος όρος 'ύψος' δηλώνει πόσο υψηλός ή χαμηλός είναι ένας ήχος, χαρακτηριστικό που εξαρτάται από την έντονη παρουσία περιοδικών ταλαντώσεων.


Ως ένταση αποκαλείται το πόσο ισχυρή ή ασθενής είναι η ταλάντωση ενός σώματος. Πλατύτερες ταλαντώσεις επιφέρουν ηχητικά κύματα με μεγαλύτερη ένταση, σε σύγκριση με ταλαντώσεις μικρότερου πλάτους των οποίων το προϊόν είναι ήχοι ασθενέστεροι.


Η διάρκεια ορίζει τον συνολικό χρόνο για τον οποίο ένας ήχος γίνεται αντιληπτός. Ένας ήχος είναι μακρύτερος από έναν άλλο, βραχύτερο, όταν η αντιληπτή διάρκεια είναι συγκριτικά μεγαλύτερη.


Από την κυματομορφή ενός ήχου πηγάζει το χαρακτηριστικό της χροιάς, το οποίο και εκφράζει την ποιότητα ενός ηχητικού κύματος - πρόκειται για το χαρακτηριστικό εκείνο που προσδιορίζει την ταυτότητα της ηχητικής πηγής και κάνει εφικτό τον διαχωρισμό μεταξύ δύο διαφορετικών ηχητικών πηγών.


Είναι σπουδαίο να μπορείς να ακούς τη φωνή σου. Ακούγοντας την χροιά σου, την ένταση, το ρυθμό της φωνής μου , μπορείς να αντιληφθείς τι δημιουργείς. Τι προκαλεί η φωνή σου σε σένα τον ίδιο όταν την ακούς; Θα ανακαλύψεις πολλά για σένα παρατηρώντας το ηχόχρωμά σου.


Η αντίληψη του ήχου αποτελεί βασική αίσθηση σε πολλούς οργανισμούς και πραγματοποιείται μέσω της ακοής. Χρησιμοποιείται για διάφορους λόγους, όπως επικοινωνία, ψυχαγωγία, μουσική σύνθεση, προειδοποίηση και αποφυγή κινδύνων. Στον άνθρωπο η ακοή εκτείνεται για ήχους με συχνότητα μεταξύ 20 Hz και 20.000 Hz.

Παρατηρώντας προσεκτικά το πως κάνουμε τα πράγματα στην καθημερινότητά μας, θα δούμε ή καλύτερα θα αφουγκραστούμε τον προσωπικό μας ήχο. Οι σκέψεις που κάνουμε, το πως νοιώθουμε και πως τελικά πράττουμε φτιάχνει ένα κόσμο,

εκκωφαντικό, αθόρυβο, μελωδικό, τσιριχτό, απαλό, μονότονο.


Υπάρχουν άνθρωποι που τους βλέπεις να περπατούν και είναι σα να ακούς ένα ποίημα και άλλους πάλι , που είναι σα να ακούς κιμωλία σε πίνακα! Αν περπατούσες πάνω στα πλήκτρα ενός πιάνου, πώς θα βάδιζες ; Πως θα άγγιζες;


Πολλές φορές οι άνθρωποι κάνουν τόσο θόρυβο, και ας μη μιλάνε. Η παρουσία σου και μόνο έχει έναν ήχο!


Αντέχεις τον ήχο σου; ή μήπως τρέχεις πίσω από τα γεγονότα; Επειδή δεν τον άκουγες μέχρι τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Υπάρχει, ανεξάρτητα αν εσύ τον ακούς. Υπάρχουν σίγουρα κάποιοι που τον ακούνε .


Ακούς λοιπόν; ή συνεχώς μιλάς; Θυμάσαι να εκτιμάς; ή έχεις βρεθεί στον κόσμο του αυτονόητου; Η ουσία είναι να σε βρεις μέσα σε ότι κι αν κάνεις, οι σπουδαίες συναντήσεις με σένα δεν θα γίνουν κάποτε, αλλά κάθε μέρα. Βρίσκοντας το δικό σου ρυθμό, θα φτιάξεις την δική σου μελωδία !


---------------------


Κάνε δωρεάν την Εγγραφή σου στο Κανάλι μας

και ενημερώσου με νέα Βίντεο

Κάνει Καλό στην Καρδιά σου


ΔεΣ ΕδΩ:







Comments


bottom of page